Laptop tisztítás

MIÉRT MELEGSZIK FEL A LAPTOP? MITŐL LESZ IDŐVEL EGYRE HANGOSABB ÉS LASSABB?

Évek alatt nagyon sok kosz / por / szösz / hajszál kerül laptopod hűtőrendszerébe és ezek eltömítik a hűtőbordákat, ezért a keletkezett hő nem tud megfelelően távozni laptopodból. A hőt termelő alkatrészek (processzor, grafikus vezérlő) és a hőcsövek között kiszárad a hővezető paszta, ezért nem megfelelő a hőátadás az alkatrészek és a hűtőrendszer között.

A túl sok hő miatt a hűtőrendszer a ventilátort egyre gyorsabb működésre bírja, hogy a gyorsabb forgás kifújja a keletkezett hőt a laptopodból. Ezért van az, hogy idővel egyre zajosabb a gép ventilátora. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a laptopok visszavesznek a teljesítményükből és így próbálnak meg kevesebb hőt termelni. Ezért van az, hogy a túl sok hő hatására lelassul a laptopod. Ha ennek ellenére is túl magas marad a belső hőmérséklet, akkor laptopod kikapcsolja önmagát, hogy megóvja a processzort és a grafikus vezérlőt a megsüléstől.

Ha ez állapot évekig áll fent, akkor sajnos ezek az alkatrészek (processzor, grafikus vezérlő) elromlanak, és a laptopot már nem lehet gazdaságosan megjavítani. Többe fog kerülni az alkatrészek cseréje, mint amennyit a laptop használtan ér. Ezeken kívül a merevlemeznek és az akkumulátornak sem tesz jót a meleg, ezek is sokkal hamarabb meghibásodnak, ha túlzott hő éri őket.

Ezért érdemes évente kitisztíttatni laptopod hűtési rendszerét!

 

Így néz ki amikor a hűtőbordákat eltömíti a szennyeződés:

Tisztítás menete

1. SZÉTSZERELEM A LAPTOPOD

Kétféle megoldással gyártják a laptopokat. Az első: a laptop alján van egy rendszerfedél vagy alsó burkolat. Ennek az eltávolításával hozzá lehet férni a hűtésrendszerhez és így lehet takarítani. Sajnos ez a ritkább megoldás, a laptopok 20 – 30 százalékára igaz csak. A második: teljesen szét kell szedni hozzá az egész laptopot, ez sokkal több szakértelmet és időt kíván.

2. KITAKARÍTOM A HŰTÉS RENDSZERT

Eltávolítom a koszt, port és egyéb szennyeződéseket a hűtőbordáról és a ventilátorról. Ellenőrzöm, hogy a ventilátor megfelelően működik-e. Ha megállt vagy zörög, akkor már nem képes ellátni a feladatát, ezért szükséges a cseréje. A legtöbb esetben egy ventilátor karbantartásával el tudjuk kerülni annak cseréjét.

3. KICSERÉLEM A HŐVEZETŐ PASZTÁT
Eltávolítom a megszáradt pasztát és helyette újat viszek fel a szükséges alkatrészekre. A processzor és a hűtőcsövek között van egy hővezető paszta, ami abban segít, hogy a processzor és a grafikus vezérlő által termelt hőt átadja a hűtőcsőnek. Ezzel elősegíti a jobb hűtési teljesítményt. Idővel ez a hővezető paszta kiszárad, és nem tudja hatékonyan vezetni a hőt, ezért ki kell cserélni.
4. TESZTELEM A HŰTÉS RENDSZERT

Miután összeszereltem a laptopot, újból ellenőrzöm a hőmérsékleteit. Egy erre a célra készült programmal 10 – 15 percig 100 százalékos teljesítményre ösztönzöm a processzort és a grafikus vezérlőt. Közben folyamatosan figyelem a hűtésrendszer állapotát. Ha ennek a maximális terhelésnek megfelel, akkor készen vagyunk.

5. KÜLSŐ FELÜLETEK MEGTISZTÍTÁSA

Utolsó lépésként megtisztítom laptopod külső borítását, a billentyűzetét, és a kijelzőjét.

GARANCIA

.Amennyiben nem tudnám megoldani laptopod melegedési problémáját,
semmit sem kell fizetned

MINDEN ELVÉGZETT MUNKÁRA 100% GARANCIÁT VÁLLALOK!

Számítógép szervizelés

Nem kapcsol be?
Nem indul el a Windows?
Lefagy? Nincs kép? Lassú?
Nincs Internet?
Szaggatnak a játékok?  

Laptop szervizelés

Nem kapcsol be?
Nem indul el a Windows
Vírusos? Lefagy?
Nincs kép? Lassú?
Eltört?  Melegszik?
Hangos?
Nem Tölt?